Dostałem telefon tylko z baterią. Bateria rozładowana całkowicie (pin + ze złącza zasilania wyskoczył i dotykał masy). Wsadziłem go we właściwe miejsce, ale nawet oryginalną ładowarką nie chce ładować baterii (testowane także na innej baterii). Zaświeci się na ekranie wskaźnik ładowana, ale nie ma animacji oraz zielona dioda nie świeci.
Jak to naprawić oraz jak otworzyć obudowę bez uszkodzenia jej?
(zmieniono)
Okazuje się, ze naładowana do pełna bateria (ładowanie w innym telefonie) tez jest niby prawie pusta i telefon sygnalizuje.
zobaczę ile wytrzyma na tej baterii.
(dodano)
Po nocy wskaźnik pokazuje połowę pojemności baterii. Wchodzę do menu i po około 2 minutach telefon sygnalizuje, że bateria pusta i po czterech sygnałach się wyłącza.
Załączam go ponownie i jest połowa na wskaźniku. Od testuję go puszczając muzykę na max przez głośnik. Pół godziny i dalej połowę na wskaźniku baterii.
Zauważyłem, ze po ponownym uruchomieniu wyświetlacz jakby ciemniej świecił. więc wszedłem w ustawienia i o dziwo regulacja jest tylko od 0 do 20% powyżej brak zmian jasności podświetlania.
Nie wiem czy by zmiana softu pomogła. aktualnie jest wersja 41.
(edit)
Po ponad godzinie testów (podświetlenie cały czas i muza na głośniku), stan baterii spadł o jakieś 20% (czyli z 60 na 40).
Coś telefon głupieje. Ale lepiej niż było. Gdy go dostałem to to po 3 sekundach się wyłączał.
Zauważyłem też, że fonik przy połączeniu Bluetooth z innym telefonem nie wymaga autoryzacji (tzw. urządzenie zaufane). Czyli każdemu można coś wysłać i od dowolnego urządzenia dostać poprzez Bluetooth.
(edit 20.09.2009)
Zrobiłem Update do wersji 45, kilka problemów znikło, ale nadal jest problem z ładowaniem. Dam w pełni naładowany akumulator, to raz wytrzyma 12 godzin a raz po 3 godzinach woła o ładowarkę.
Mam schemat tego telefonu, ale nie wiem czego szukać, co wymienić. Nawet nie wiem jak go bezpiecznie otworzy by nie wyłamać czegoś lub nie pozostawić śladów.
Telefon: siemens
Sieć: Orange
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 20:59
te telefony tak maja niestety maja baterię o zbyt malej pojemności mój nieraz wytrzyma ponad dzień nieraz tylko parę godzin co świadczy ze pasowałoby sformatować baterię a jak nie pomoże wymienić na nową